Sala

Lugnet tillbaka på Kungsängsskolan

Efter dödshoten är eleverna nu tillbaka på Kungsängsskolan i Sala.

Det var i början av april som skolan stängde igen efter att tre lärare mottagit mail där det stod att elever på gymnasiet skulle skjutas ihjäl.

Efter två veckors ledighet är stämningen på skolan nu lugnare.

- Det har varit jobbigt men det känns bättre att komma tillbaka nu och det är bättre stämning nu än innan lovet, säger Freja Hanold.

Två veckors ledighet inklusive påsklov har gjort en skillnad tycker hon. Då, den första april, när eleverna blev informerade om dödshoten var stämningen oroligt.

- Alla var rätt rädda och vi låste dörrarna till lektionssalarna. Så det var ganska mycket spänning då och vi triggade nog uppvarandra, säger hon.

Känner du dig lugnare nu?

- Jag vet inte. Det har ju inte kommit några mera hot, men det stoppar ju ingen från att komma in i skolan. Så 100 procent trygg känner jag mig inte, säger Freja Hanold.

Daniel Johansson känner annorlunda. Han tyckte stämningen på skolan innan stängningen var ok trots hoten. Han känner sig inte orolig och tänker inte heller på att hoten skulle kunna bli sanna.

Polisen i Sala vet vilken dator som hotmailen är skickade ifrån, men vill inte kommentera om den finns placerad på själva Kungsängsskolan. Flera personer har förhörts och polisiärt kommer man med största sannolikhet veta vem som ligger bakom hoten. Om det sen kommer finnas tillräckliga bevis för att kunna väcka åtal återstår att se. Trots att ingen gärningsman ännu är gripen anser polisen att säkerhetsrisken på skolan är relativt låg. Därför är inte någon fortsatt stägning av skolan aktuell enligt förvaltningschefen Anders Carlstedt.

- Nej, då skulle ju skolan kunna vara stängd ganska länge. Och det fungerar inte, verksamheten måste fortsätta, säger Anders Carlstedt.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se