Fängelse för upplopp vid bandymatch

En 34-årig man från Karlstad döms också av hovrätten till fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp efter en bandymatch mellan Västerås SK och Boltic.

I december 2006 mötte Västerås SK Boltic på Tingvalla isstadion i Karlstad. Men det blev bråk mellan supportrarna - bland annat med stenkastning - och västeråsarna blev angripna av en folkmassa.

En 34-årig man från Karlstad dömdes tidigare av tingsrätten till fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp. Nu har även hovrätten sagt sitt, och går på tingsrättens linje.

34-åringen överklagade tingsrättens dom till hovrätten och ville i första hand dömas till villkorlig dom, i andra hand att fängelsestraffet skulle kortas.

34-åringen erkänner i hovrätten, liksom i tingsrätten, att han varit med i folkmassan och skrikit okvädande ord mot Västeråssupportrarna, men han nekar till att varit anförare eller anstiftare till bråket och för att att ha kastat sten.

Hovrätten sätter dock större tilltro till de två civilklädda poliser som vittnat om att 34-åringen varit anförare i gruppen som bestod av cirka 30 personer.

Polisen fick stopp på folkmassan vid Karlstads teater efter stenkastning, där bland annat en polisbil träffades av en sten i bakrutan så den gick sönder.

34-åringen döms inte för anstiftan, eftersom utredningen inte kan visa att någon av deltagarna förmåtts att delta i upploppet på grund av 34-åringens agerande.

Hovrätten dömer alltså mannen till fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp.

Reporter Anna-Lena Hyttring, SR Värmland