västerås

Ännu ingen hejd på VRE-smittan

Landstinget får inte hejd på spridningen av den besvärliga tarmbakterien VRE. Bara under mars månad i år har ytterligare 17 fall av den penicillinresistenta bakterien upptäckts på Centrallasarettet i Västerås.

Smittspridningen ligger på en oroväckande nivå, säger hygienöverläkaren Daniel Heimer.

- Man vill inte ha resistenta bakterier inom sjukvården eftersom vi är beroende av effektiva antibiotikum för att kunna slå ned infektioner om de uppträder.

- Problemen med resistenta bakterier tyder ju på att det är någonting inom vården som inte fungerar optimalt, säger Daniel Heimer till P4 Västmanland.

Problemen med spridningen av VRE på Centrallasarettet i Västerås började förra året, då smittades över 100 personer. Hittills i år har ett 50-tal nya fall konstaterats.

Nu finns bakterien på fler sjukhus i länet, i Köping bland annat. Där har VRE inte upptäckts tidigare.

Trots skärpta rutiner när det gäller handhygien och städning samt kritik från Socialstyrelsen om bristande uppföljning, har landstinget inte fått bukt på problemet.

När frågan är löst kan inte Daniel Heimer säga.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".