Fagersta

Kampanj ska få fler unga att rösta i EU-valet

I veckan har vi kunnat höra att bara var tredje svensk vet att det är val till EU-parlamentet i år. Förra gången det var EU-val, år 2004, så röstade 37,9 procent av de röstberättigade i Sverige. Nu pågår en kampanj för att höja valdeltagandet bland unga i årets EU-val.

Kampanjen kallas ”rösta 7 juni” och finns för att få fler unga att rösta i valet till Europaparlamentet. Målet är att dubbla ungdomars valdeltagande. I Fagersta jobbar fyra ungdomar med kampanjen. I förra valet till Europaparlamentet röstade bara var fjärde person som är yngre än 25år och valdeltagandet i Fagersta var betydligt lägre än rikssnittet. En av dem som jobbar med kampanjen i Fagersta är 21-åriga Sandra Johansson.

– Det är ju många äldre som röstar och så väldigt få ungdomar, men det är ju vi unga som kommer att växa upp och leva i den här framtiden, säger hon till P4 Västmanland.

Hon berättar att hon och de tre andra i kampanjgruppen håller möten ungefär en gång i veckan och sätter upp riktlinjer och idéer. Ett exempel på vad gruppen gjort inom ramen för kampanjen är att på våffeldagen servera våfflor vid en mataffär och samtidigt informera om kampanjen. Framöver ska gruppen vara på Brinellskolan i Fagersta för att informera eleverna som går i gymnasiet där.

Anders Kilström är kanslichef i Fagersta. Han är en av de i Fagersta kommun som arbetar med att driva ”rösta 7 juni” -kampanjen. Han berättar att kommunen har timanställt ungdomarna i kampanjgruppen.