Snart en vanlig syn i Kungsör?
Kungsör

Medvind för vindkraft - även i Västmanland

Vindkraften kan nu vara på väg att etablera sig i Västmanlands län. I Kungsör öppnar kommunen både för tillverkning av vindkraftverk och för enskilda markägare att sätta upp enstaka kraftverk på sina ägor.

– Jag hoppas skapa lite intresse för vindkraft, att fler personer börja fundera i de här banorna. Det säger Bo Axelsson, näringslivssekreterare i Kungsörs kommun.

I dag byggs det vindkraftverk som aldrig förr, både i Sverige och i många andra länder runt om i världen. Det har skett en utveckling av vindkraften också, med olika modeller av kraftverk: inte bara dom traditionella vindsnurrorna. Under tisdagen träffas några företag för att diskutera möjligheten att tillverka kraftverk i Kungsör.

Att tillverka kraftverk i Västmanlands län är en sak, men eftersom det inte blåser så mycket i just vårt län kommer ofta andra platser före i kön när satsningar ska göras. Till exempel kan man notera att Energimyndigheten har prioriterat vissa områden som ”riksintresse för vindbruk”. Sådana riksintressen finns i alla län utom Västmanlands.

– Visst blåser det i Västmanland också. Ut över slätterna och ut över Mälaren kan det friska i ganska bra ibland, säger Bo Axelsson.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".