västerås

Friidrottsklubben får inga löften om hjälp med hyran

Västerås Friidrottsklubb beslutade vid ett extra årsmöte i förra veckan att fortsätta sin verksamhet - trots dålig ekonomi med höga kostnader för lokalerna. Men om kommunen kan hjälpa till att få ner hyreskostnaden för hallen är osäkert.

När P4 Västmanland ringer fastighetsnämndens ordförande för att höra hur kommunen ställer sig till att sänka hyreskostnaden för hallen kan han inte ge något direkt svar.

- Det som bekymrar mig är att på något sätt så tror friidrottsklubben att bara man hotar med en nedläggning så ska kommunen sänka hyran rakt upp och ner.

Vi har ju ett ansvar att alla idrottsföreningar och ideella föreningar ska behandlas på ett likartat sätt, säger Göran Landerdahl.

- Bara för att man har en dålig ekonomi just för tillfället kan man ju inte bli behandlad på ett annat sätt, fortsätter han.

Styrelsen för friidrottsklubben sa förra veckan att man ska försöka att förhandla om avtalet för hallen med kommunen för att få ner kostnaderna.

Göran Landerdahl säger att klubben betalar knappt hälften i hyra per år av det som hallen egentligen kostar kommunen. Det bör jämföras med vad andra föreningar, exempelvis bandy och fotboll, får för subventioner när det gäller lokalhyror, säger han.

Kommunen är öppen för att förhandla med friidrottsklubben, men Göran Landerdahl kan i dagsläget inte ge några garantier.

Och på frågan vad som kan göras för att reda ut situationen, svarar han så här:

- Det tror jag man känner till väldigt väl från friidrottsklubben att kultur, idrott och fritid har sagt att man kan hjälpa till i viss mån, men man har samtidigt från den förvaltningen sagt att klubben måste nog kanske se över sina kostnader.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".