Oppositionsledaren i Sala granskas

Revisorerna i Sala kommun kommer att granska den socialdemokratiska oppositionsledaren Tommy Johanssons ekonomiska ersättningar, och vem som betalar hans rum i Rådhuset.
I senaste valet i Sala förlorade socialdemokraterna och vänstern makten till förmån för den grupp av borgerliga partier som nu styr under ledning av centerns Carola Gunnarsson. Förlusten innebar att att dåvarande kommunalrådet, Tommy Johansson, fick ta med sig sitt möbemang och flytta in i ett mindre rum. Dessförinnan hade kommunfullmäktige beslutat att oppositionen skulle få motsvarande 50 procent av kommunalrådets ersättning, eller knappt 200 000 kronor. Det innebar i sin tur att Tommy Johanssons arbetstid som oppositionsledare motsvarade en knapp halvtid. Övrig tid är han i tjänst hos Svenska Kommunalarbetareförbundet, och det är där som revisionen nu slår till. Ska Johansson kunna sitta och arbeta på Rådhuset åt ett fackförbund så borde förbundet få betala hyra för den knappa 60-procentiga tid som han utnyttjar rummet, utöver det politiska arbetet. Den frågan ska nu tas upp i överläggningar med Johansson, liksom hur hans ersättning för den knappa halvtiden skall regleras. Frågan är om han ska ersättas med 43 procent av kommunalrådslönen, eller - som idag - även fortsättningsvis med drygt 14 000 kronor i månaden. Utöver den fasta månadsersättningen tar Johansson ur timarvode för förlorad arbetsfötjänst i samband med sammanträden, när den månatliga ersättningen tidsmässigt är förbrukad. Tommy Johansson och kommunalrådet Carola Gunnarsson är kallade till överläggningar med revisorerna om någon vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".