västerås

Ny detaljplan för Rudbeckianska gymnasiet

Kommunsstyrelsen i Västerås väntas under onsdagen anta en ny detaljplan för området kring det anrika Rudbeckianska gymnasiet. Eftersom bygglovet till en ny- och ombyggnation har överklagats har det funnits risk att tillbyggnaderna måste rivas.

Men efter den nya detaljplanen är den risken borta säger Elisabet Lindblad, planarkitekt på Västerås stad:

- Ja, i planen tillåter man ju det här. Sedan finns ju frågan om hur man har hanterat bygglovet naturligtvis, men enligt planen så tillåter man det här, säger Elisabeth Lindblad till P4 Västmanland.

Olika intressen samsas

Det var för ett par år sedan som Rudbeckianska gymnasiets huvudbyggnad renoverades och byggdes till. En av grannarna till gymnasiet ansåg att de nya glasutbyggnaderna förstörde kulturhistoriska värden på huset från 1855.

Samtidigt ställde Arbetsmiljöverket krav på att lärarnas arbetsrum måste förbättras.

I den nya detaljpalen har man vägt samman de båda kraven, säger Elisabeth Lindblad:

- För många av de här husen har vi gett möjlighet att göra små tillägg för att klara de här frågorna i framtiden. Och det är ju inte så att vi idag behöver förändra men vi ska inte behöva komma i diskussion och framför allt ska vi ha en fördjupat studie kring det här.

- Och det är väldigt viktigt så att vi vet vad man kan göra och också en vidgad dialog med allmänheten. Det är viktigt att höra med kommuninvånarna och de som bor i närheten om vad de tycker om de här förslagen till förändringar, möjligheter till förändingar, säger Elisabet Lindblad.

Risk att byggnaden inte kan användas till skola

Tar man bara hänsyn till de kulturhistoriska värdena finns det en risk att det inte går att bedriva skolverksamhet i husen vilket vore synd med tanke på att det handlar om landets äldsta gymnasieskola, menar Elisabeth Lindblad:

- Det är ju helt andra krav nu än när de gamla delarna byggdes. Så risken kan ju finnas annars och det tycker jag vore väldigt synd om man inte skulle kunna ha skolverksamhet där längre, säger Elisabeth Lindblad, planarkitekt på Västerås stad, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".