Norbergsbo i fint sällskap

Sven Olov Karlsson från Norberg har tagit klivet in i Sveriges absoluta författarelit - tidigare har bland andra Sara Lidman, Torgny Lindgren och Bodil Malmsten fått "Landsbygdens Författarstipendium".
Sven Olov Karlsson får stipendiet i år för sin roman "Italienaren", som enligt motiveringen är "en realistisk landsbygdsskildring från det västmanländska Bergslagen". Han är mycket glad och överraskad över stipendiet. - Det kom som en blixt från himlen; jag hade ju inte ens sökt stipendiet, säger Sven Olov Karlsson till P4 Västmanland. "Italienaren" har inget som helst italienskt tema. Titeln kommer från den bonde boken handlar om - han har svart hår och stor näsa, och kallas därför Italienaren av folket på bygden. Sven Olov Karlsson anser att det är svårt att tala om sina egna texter, men tycker att ett av budskapen i "Italienaren" är att vi ska vara snälla mot våra nära anhöriga så länge vi har dem, och tala ut om saker innan det är för sent. Ett andra budskap är hur mycket landsbygden har förändrats på oerhört kort tid. Frågan är nu hur han ska använda prispengarna, 25 000 kronor. - Jag tror jag ska använda dem till att vara ledig lite grann i framtiden, och skriva lite grann. Det är den närmaste planen, säger Sven Olov Karlsson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".