Klartecken för bostäder vid ångkraftverket

Trots slam och dåligt lukt anser Miljö- och hälsoskyddsnämnden att det går bra att bygga bostäder kring gamla ångkraftverket i Västerås. Men nämnden har vissa invändningar.
Miljö och hälsoskyddsnämnden i Västerås är i sitt remissvar positiv till Västerås stads fördjupade plan för bostadshus runt ångkraftverket, den så kallade Mälarstranden. Men fortfarande har nämnden en del invändningar. Ett problemet i området är reningsverket. Även om många förbättringar skett så finns det fortfarande problem med dålig lukt. Även hanteringen av det slam som bildas ses som ett problem eftersom hanteringen sker i det fria, enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Martin Katzman. Även föroreningar i marken är ett problem, enligt nämnden. I området har det tidigare bedrivits tung industriverksamhet, och föroreningarna i marken är många. Fortfarande är inte alla provtagningar klara i området, och risken finns att de föroreningarna kan spridas med till exempel regnvattnet. Men i det stora hela ställer sig alltså nämnden positiv till de lösningar för området som föreslås. - Det viktigaste när det nu ska byggas på området är att det finns ett bra samarbete mellan de inblandade, så att saneringen av området går rätt till, och att det inte byggs på områden som är förorenade, säger Martin Katzman till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".