Västerås

Valdebatt sparkades igång

Valrörelsen har nu startat på allvar i länet, inför valet till EU-parlamentet. Det var valdebatt i Västerås under onsdagskvällen, där de åtta partier som i dag har ledamöter i EU-parlamentet möttes.

- Det känns bra. Vi väljer parlament som ska hantera frågor kring ekonomi, klimat, polissamarbet och mycket såna frågor. Det säger en av debattörerna, folkpartiets Karl-Erik Andersson från Västerås.

Han står på 38:e plats på folkpartiets lista så han lär inte få plats i EU-parlamentet efter valet den sjunde juni. De sju andra debattörerna i går kom från rikdagspartierna samt Junilistan.

Dessutom ställer ett antal mindre partier upp. Störst chans av dem har, enligt bedömare, Piratpartiet, Sverigdemokraterna, och Feministisikt inititativ.

Parlamentet är folkets chans att påverka EU:s beslut. Även om parlamentet har begränsad makt, så kan det ofta stoppa eller kräva ändringar i den mäktigare EU-kommissionens förslag.

I går på debatten fanns ett 20-tal åhörare på plats, bland andra västeråsaren Monica Vaten.

- Det ska bli intressant att få klarhet i vad man funderar på. Jag vill inte att det ska föras över makt till EU, till bryssel. Jag tycker att beslut ska tas så nära folket som möjligt, säger Monica Vaten.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".