Apoteksanställda i Sala varnas

Två anställda på Apoteket Renen i Sala har nu varnats av Hälso- och Sjukvårdens ansvarsnämnd, efter att en man i 30-årsåldern fått fel medicin. Mannen skulle hämta ut ett läkemedel som han tagit en längre tid för sin schizofreni, men i stället fick han ett narkotikaklassat sömnmedel.
Felet upptäcktes när mannen ätit fel medicin i en hel månad. Då hade han börjat få psykiska problem, och av rädsla för att bli mer psykiskt sjuk sökte han själv psykiatrisk vård. Mannen blev inlagd och vårdades i fyra månader. De båda medicinerna har liknande namn, och de båda anmälda på Apoteket Renen säger att förväxlingen berodde på att receptet var slarvigt skrivet, och på att det var mycket stressigt när mannen skulle hämta ut sin medicin. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd säger i sin bedömning att felexpeditionen berodde på ett flertal misstag från de båda apoteksanställdas sida. Bland annat borde de ha uppfattat att receptet var otydligt skrivet, och därför kontaktat läkaren som utfärdat receptet. Dessutom gäller särskilda bestämmelser vid förskrivning av narkotikaklassade läkemedel, som var vad mannen fick i stället för den medicin han egentligen skulle ha fått. Särskild receptblankett ska t.ex användas, och det är krav på legitimation för patienten. Men de kraven följdes inte. Ansvarsnämnden konstaterar att de båda anmälda på Apoteket Renen i Sala av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter, och att patienten därför drabbades av allvarlig skada med sjukhusvistelse som följd. Var och en får därför disciplinpåföljd i form av varning, eftersom felen de gjort varken är ringa eller ursäktliga, skriver Hälso- och sjukvårdens Ansvarsnämnd i sitt beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista