"Långväga turister minskar i lågkonjukturens spår"

Turismen i Västmanland visade förra året rekordsiffror. Men nu råder lågkonjunktur med ökad arbetslöshet - vilket troligen kommer att ändra beteendet hos många turister.

- Det är framförallt långväga turister, för vår del människor från USA,  Kina eller Japan, som med stor sannolikhet  inte kommer att besöka oss samma utsträckning som tidigare i år, säger Henrik Wester som är turismsamordnare i Västerås.

Nyligen har en person anställts som ska arbeta med internationell affärsutveckling mot bl a Tyskland och Holland för att skapa samarbete med researrangörer som i sin tur är intresserade av att sälja upplevelser till sina kunder.

Det har också dragits igång utbildningar kring Ekoturism i praktiken.

- Tittar vi på vad vår region har att erbjuda så är det framför allt det som har med vildmarksupplevelser att göra som lockar. Och det är en av huvudanledningarna till att vi drog igång den här utbildningen i samarbete med ett par entreprenörer i regionen, de behöver också fler konkurrenter. Vi behöver vara fler som arbetar med den här typen av produkter i området, säger Hans Wester till P4 Västmanland.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".