Dyster skatteprognos för länets kommuner

I dag kom Sveriges kommuner och landsting med sin prognos för hur stora skatteintäkter kommunerna väntas få i framtiden. Det här året och nästa år får kommunerna totalt 8 miljarder kronor mindre att röra sig med per år. Detta jämfört med den förra prognosen som kom i februari.

För länets minsta kommun, Skinnskatteberg, blir det en tuff uppgift att klara den kommunala servicen på egen hand.

- Vi måste ju försöka lösa problemet tillsammans med andra i samarbete i sådana här saker för att få skattepengarna att räcka till, säger Fredrik Skog (V), vice ordförande för kommunstyrelsens arbetsutskott i Skinnskatteberg.

Han fortsätter:

- Det blir givetvis tufft. Jag fick en ny siffra i dag. Vi är 4 594 invånare så att det säger ju sig självt att  om man ska ha en kommunal service som lever upp till måtten så är det ju tufft.

I Hallstahammar räknade man med dagens besked redan när man lade budget för det här året, och nu kommer farhågorna om personalminskningar att besannas, säger kommunalrådet Catarina Pettersson (S):

- Vi tappar ungefär 8 miljoner till i dag. Tyvärr är det väl ungefär det vi har befarat sedan tidigare. Vi signalerade redan då till våra verksamheter att vi under 2010 och 2011 kommer att behöva gå ner 20 miljoner i den budget vi har nu.

Hon berättar att den budgetnivå kommunen ligger på 2009 blir den samma för de kommande två åren.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".