Män diskrimineras som caféanställda

Män diskrimineras på arbetsmarknaden inom café och restaurangbranchen. En branch där de flesta anställda är kvinnor. Och det är inte ovanligt att män nekas anställning just för att dom är män. -Det beror i sin tur på en machokultur inom resaurangbranschen, säger Hans Christer Klaesson som är ombud för Hotell och restauranganställda.
Det är fortfarande mest tjejer som står bakom disken på konditorier, cafeer, och restauranger. 78 % av de anställda i branchen är kvinnor. Arbetsgivarna däremot är oftast är män. Och den ojämna köns fördelningen beror delvis på att män diskrimineras på arbetsmarknaden säger Hans-Christer Klaesson. Det finns arbetsgivare som tycker att tjejer är mer pålitliga och ett bättre ansikte utåt. Det förekommer till och med fall där man redan i platsannonserna skriver att man föredrar kvinnliga sökanden. Det är numera olagligt att formulera annonsen på det sättet. Hur vanligt det är att män inte får jobb på grund av sin könstillhörighet inom hotell- och restaurangbranchen finns det inga siffror på säger Hans Krister Claesson. Oftast görs ingen anmälan och arbetsgivaren är i många fall inte medveten om att de gör något fel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".