Polisutredning om glas i mat läggs ner

Polisutredningen kring glasfynden i livsmedel runt om i länet kommer troligen att läggas ner snart. Trots att man intervjuat de berörda och undersökt fynden har man inte hittat något som leder någon vart.

– Vi har ärendet öppet än så länge men kommer det inga tips om vem som har lagt i de här glasbitarna eller hur de kommit dit är det inte mycket mer vi kan göra, säger Börje Strömberg, polisens presstalesman, till P4 Västmanland.

Flera fynd runt om i länet

Polisen i Västmanland har fått in ett tiotal anmälningar om glas i livsmedel runt om i länet, från Norberg i norr till Arboga i söder.

Det handlar om glas i kyckling i skolmaten på Önstaskolan i Västerås, glas i potatissallad, i korv, i fläskfilé, i lammstek och glas i maten på ett äldrebonde i Ramnäs.

Men hur glasbiten eller bitarna hamnat i maten har man trots förhör med berörda och teknisk undersökning inte fått något svar på.

Inga spår i förpackningar

I de fall man har hittat glas i en matförpackning har man inte heller kunnat se att någon skulle ha öppnat förpackningen och stoppat i glas:

– Vi har kontrollerat de förpackningar vi har fått in och tittat men i inget av de fallen har man gjort så, säger Börje Strömberg.

Glasfynden tas på allvar

Men trots att det ser ut som att polisen inte kommer någonvart i utredningen så ska man inte bagatellisera händelserna, menar Börje Strömberg:

– Vi har ju ett fall där en person har skurit sig i munnen då han åt potatissallad och måste åka till doktorn så det är klart att man ska inte bagatellisera det. Men man ska inte haussa upp det där alldeles för stort men man kan väl ändå vara försiktig när man tuggar.

– Känner man att det är någonting som finns i maten så ska man naturligtvis vara försiktig. Men att det har varit ett tiotal fall i Västmanland gör ju inte att man kan sluta köpa mat i affärerna, säger Västmanlandspolisens presstalesman Börje Strömberg till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".