Salas kommunalråd Carola Gunnarsson (C).
Sala

Sala kommun bromsar och gasar - på samma gång

Sedan budgeten för 2009 fastställdes i höstas har Sala kommun tappat 23 miljoner kronor.

Därför har man fattat beslut om omfattande besparingar.

Men samtidigt har kommunen en lista på investeringar som omfattar inte mindre än 100 miljoner kronor i år.

Kommunalrådet Carola Gunnarsson (C) säger att kommunen under förra året hade investeringar som inte kunde genomföras. Då var det högkonjunktur och kommunen hade anbud ute som inte ett enda företag visade intresse för.

Nu är situationen en annan och det är lätt att få tag i arbetskraft. Enligt Carola Gunnarsson är 30 av de 100 miljonerna i investeringsbudgeten pengar som förts över från förra årets budget.

På listan över investeringar finns bland annat kommunala kök, takrenoveringar, om - och tillbyggnader av skolor och förskolor, bland annat Åkraskolan, Kilboskola och Heds skola. Det är angelägna projekt, som på sikt också kan spara pengar åt kommunen, säger Carola Gunnarsson.

– Inte minst handlar det ju om energiområdet, där många investeringar betyder en betydande energieffektivisering som också minskar kostnader på sikt, säger Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
Kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".