Fler ansöker om besöksförbud, men många får avslag

Allt fler västmanlänningar får avslag på sina ansökningar om besöksförbud. Orsaken är att åklagarmyndigheten nu ställer större krav.
Antalet ansökningar om besöksförbud ökar kraftigt i hela landet. Även i Västmanland har ökningen varit stor. Men det har blivit svårare att få ett besöksförbud, och allt fler får avslag på sina ansökningar. Orsaken är att många besöksförbud inte respekteras - varken av den förbudet gäller eller av den som ansökt om det, enligt kammaråklagare Thomas Wibergh i Västerås. År 2000 utfärdades 93 besöksförbud i länet. År 2002 var det 123, och hittills i år har åklagarna behandlat 137 ansökningar, varav 87 fått avslag. - För att få ett besöksförbud utfärdat krävs nu att någon blivit utsatt för minst ett brott, eller att ett brott utreds som kommer att gå till åtal. - Dessutom ska det finnas en risk att personen i fråga även i fortsättningen kan utgöra ett hot mot den som ansöker om besöksförbudet, säger Thomas Wibergh till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".