Många elever manifesterade på Nybyggeskolan
Västerås

Manifestation mot utvisning

Idag hölls en manifestation på Nybyggeskolan i Västerås. Anledningen är att två elever, 16-åriga Kasem Al Shomari och hans lillayster Jasmin, ska utvisas tillsammans med sina föräldrar till Irak.

Bara den senaste veckan har flera blodiga attentat skett i landet och flera civila har dödats och skadats. Trots det anser migrationsverket att landet är säkert att återvända till.

Shaden Pakzade, ordförande för elevrådet, förstår inte hur familjen kan utvisas.

– Det är ju inte världens säkraste ställe att åka till, säger hon.

– Varför tror du att de utvisas ändå?

– Jag har ingen aning, men jag tycker inte det är mänskligt att skicka tillbaka dem till ett sånt ställe, säger Shaden Pakzade.

Nästan hela skolan hade samlats på skolgården. Ungefär 600 elever lyssnade när Shaden Pakzade läste upp det brev som elevrådet skickat till regeringen för att protestera mot utvisningen.

Kasem och Jasmin Al Shomari fick ta emot både applåder och hyllarrop. Stämningen var upprörd bland många elever. Ingen kunde förstå varför familjen ska utvisas till hemlandet Irak.

13-åriga Jasmin Al Shomari har bott två år i Sverige och hon är väldigt rädd för att åka tillbaka.

– Alla gillar oss och de vill att vi ska stanna kvar i den här skolan i Sverige. Så att vi alla kan vara tillsammans och vara kompisar, säger hon.

Familjens asylansökan har fått avslag i domstol. Men det är Migrationsverket som fattade det första beslutet om att familjen skulle utvisas. Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, förklarar varför inte alla som kommer från Irak får stanna i Sverige.

– I takt med att säkerhetsläget har förbättrats så har färre fått asyl i Sverige, förklarar han.

– Vad är det som gör att vissa familjer får stanna och andra inte?

– Varje ärende bedöms ju individuellt. Främst vilken hotbild man har emot sig, säger Mikael Ribbenvik.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".