Finsktalande hemtjänstpersonal behövs

Det behövs finsktalande hemtjänstpersonal som kan ta hand om äldre sverige-finnar i Västerås som behöver hjälp. Det tycker den ideella föreningen Mälarhem, som bevakar de åldriga sverige-finnarnas situation.
Föreningen har ansökt om att få 430 000 kronor i bidrag från äldrenämnden för att rekrytera hemtjänstpersonal som enbart ska arbeta med äldre sverige-finnar. Päivi Köngäs är suppleant i Mälarhem och en av de drivande i frågan. Enligt henne är det många sverigefinnar som inte får den vård de behöver. I Västerås bor 13 000 sverige-finnar som är över 65 år gamla. Enligt föreningen Mälarhems egen undersökning är flera av dem i behov av hemtjänst men de tackar nej på grund av att de inte kan prata med och förstå hemtjänstpersonalen. Många av sverige-finnarna kan prata svenska men glömmer språket när de blir gamla. På sikt vill Föreningen Mälarhem även att kommunen ska kunna erbjuda ett särskilt äldreboende för sverige-finnar, ett boende som ska rymma demens-, ålderdomhems- och servicehusplatser. Det finns finsktalande personal inom hemtjänsten i Västerås idag, men de går till alla, inte bara till finskspråkiga äldre. Äldrenämnden tänkte först avslå föreningens ansökan om bidrag, men har under dagens möte beslutat sig för att be dem utveckla sina idéer, både om finsktalande hemtjänstpersonal och ett särskilt äldreboende för sverigefinnar. Äldrenämndens ordförande Kent Ryberg, säger att man är mycket intresserad av föreningens ideer, och att ett äldreboende för finsktalande verkligen behövs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".