köping

Facket: "Varslet på Hästens innebär bättre villkor"

Sängtillverkaren Hästens varslar nu 65 anställda för att säkra produktionen i Köping. Det sker efter att facket inte gått med på företagets förslag att sänka de anställdas arbetstimmar och lön med 20 procent för att övervintra fram till hösten, Hästens normala högsäsong. Johnny Nylander, fackansvarig, anser att varslet gynnar de anställda i det långa loppet.

- Vi anser att det är bättre för då kommer folk ut i arbetslöshet men med bättre villkor. Hade vi gått ner i tid hade ju A-kassan minskat och då skulle man ändå sagts upp i slutänden. Då hade man ju kommit ut med mycket sämre villkor i A-kassan än om man kommer från ett fast arbete, säger Johnny Nylander.

Hur är stämningen bland de anställda nu?

- Det är klart att det är oroligt nu innan vi blir färdiga med vilka som kommer får sluta, säger Johnny Nylander.

Av en personalstyrka på 247 varslas nu 65 anställda. Facket ville att Hästens skulle garantera, att om de gick med på förslaget att sänka lön och arbetstimmar med 20 procent, så skulle de procenten betalas ut igen om ett senare varsel ändå kom.

Emma Sandsjö, kommunikationschef, säger att något sådant kunde inte Hästens gå med på.

- Det facket ville ha av oss i den här förhandlingen var ju en garanti för framtiden, att vi inte skulle lägga varsel. Jag tror inte att det är många företag idag som går med på att ge sådana garantier.

De som varslas kommer få något slags stödpaket. Vad innebär det?

- Det innebär att vi tar hjälp av en tredje part, ett externt företag, för att ge stöd i att hitta ett nytt arbete eller att hitta lämpliga studier efter att anställningen här på Hästens upphör.

Kommer det att komma fler varsel?

- Som det ser ut nu så är det här vad vi behöver göra för att stå starka för framtiden. Så nej, jag ser inte det just nu, säger Emma Sandsjö.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".