fagersta

Tvångsförvaltning hotar i Fagersta

Ett tiotal fastigheter i Fagersta riskerar att hamna under tvångsförvaltning. Det är hyresgästföreningen som har krävt att hyresnämnden ger en annan fastighetsförvaltare i uppdrag att sköta fastigheterna.

Fastigheterna ägs av två olika bolag och husen riskerar att hamna under tvångsförvaltning.

– Tvångsförvaltning är en ovanlig åtgärd, i vanliga fall bara kanske ett fall per år i hela länet, säger Håkan Forsman på Hyresgästföreningen i Västerås.

Fastigheterna som är anmälda ligger alltså i Fagersta, på adresserna:  

  • Järnvägsgatan 4, 5, 6, 8 och 10 
  • Centralvägen 9
  • Norbergsvägen 13, 14, 16 och 18
  • Bergslagsvägen 19

Där bor totalt 150-200 hyresgäster.

Det som händer är att hyresnämnden ska kalla till möte om de här husen. Om nämnden sedan tycker att de ska tvångsförvaltas så utser man en förvaltare som tar över skötseln av husen. I så fall får inte husens ägare någonting att säga till om.

Orsaken till att hyresgästföreningen tar till den här ovanliga åtgärden är att hyresgästerna riskerar att bli utan vatten. Det i sin tur beror på att hyresvärdarna inte betalar avgifterna för vatten och avlopp till Norra Västmanlands Kommunalförbund, NVK.

– NVK har beslutat att stänga av vattnet till fastigheterna, och då blir det klara skäl till att husen ska tvångsförvaltas, säger Hans Göran Lång på hyresgästföreningen.

Om ingen lösning hittas, stryps vattnet i fastigheterna den 5 och den 6 maj, olika datum för olika fastigheter.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".