Västerås

Lajv på Östra holmen i sommar

I sommar kan ungdomar få prova på levande rollspel, lajv, ute på Östra Holmen utanför Västerås.
Satsningen är ett försök från Västerås stads sida att utveckla aktiviteterna på Östra holmen, som hittills mest handlat om sol och bad.

- Du kan anmäla dig och vara med en eller flera dagar. Sedan, i båten på vägen ut till Östra holmen, blir du tilldelad en roll, säger en av de ansvariga, Peter Johansson till SR Västmanland.

Flera gymnasieungdomar har fått jobb som lajvare ute på Östra holmen i sommar.

Under tre veckors tid efter midsommar ska de ta hand om de barn och ungdomar som kommer ut till ön och vill prova på lajv och alla är också lajvare sedan tidigare.

Peter Johansson är övertygad om att verksamheten kommer att locka ungdomar, intresset för lajv växer och just nu pågår ett stort lajv med över 1 600 deltagare från hela Sverige i skogen utanför Rönnby i Västerås.

I sommar får västeråsungdomar mellan 13 och 16 år, och även yngre, chansen att testa lajv under en eller flera dagar. Man måste anmäla sig, men resan ut och själva deltagandet, är gratis.

- Ja, det är fritidsgårdarna och proAros som ställer upp med det här, säger Peter Johansson.

Om det sedan visar sig att försöket slår väl ut kan det bli fler lajv på Östra holmen i framtiden.

- Men jag vill även se annan verksamhet där ute, för naturen på Östra holmen är fantastisk, säger Peter Johansson.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".