Flest män på seminarium om jämställdhet

Länsstyrelsen i Västmanland satsar på att ändra på den manliga dominansen i de stora företagens styrelser. På dagens seminarium var fjorton av de arton deltagarna män...
Mansdominansen är nästan total bland de som styr de stora företagen. Inget av de tio privata bolagen i Västmanland med störst omsättning år 2001 hade en kvinnlig VD, och bara ett av bolagen hade en kvinna på ordförandeposten. Men nu satsar länsstyrelsen i Västmanland på ett projekt som ska ändra på den manliga dominansen i de stora företagens styrelser. Tillsammans med Svenskt Näringsliv och Almi företagspartner hålls under hösten tre seminarier dit företagsledare är inbjudna. På det första seminariet idag deltog fjorton män och fyra kvinnor från sammanlagt 15 företag. Karin Tilly, jämställdhetsexpert på länsstyrelsen, menar att mansdominansen i företagsledningarna är ett problem ur jämmställdhetssynpunkt. - Regeringen och länsstyrelsen som gör det här i samverkan anser att det det kommer att öka lönsamheten, och att vi kommer att få många andra positiva effekter om vi får in fler kvinnor i ledningarna, säger hon till P4 Västmanland. En av deltagarna på dagens seminarium var Lars Renström, VD på Seco Tools, och han tycker inte att det är pinsamt att vara man och VD. - Men det här är en viktig fråga för Seco Tools. För oss är det viktigt att ge alla medarbetare samma möjlighet att utvecklas. Därför är vi här idag, säger Lars Renström. Inga-Lill Östman, informationsdirektör på ABB, tillhörde som kvinna minoriteten på dagens seminarium: - Det är en ganska van situation när man jobbar i ett teknikorienterat företag och inom industrin att det är få kvinnor, tyvärr! Hon tycker att det verkar finnas en vilja - även hos männen - att arbeta för ökad jämställdhet i företagsledningarna. - Jag tror att det här är något som alla skriver under på och tycker är viktigt, säger Inga-Lill Östman till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".