Jörgen Johansson (C), riksdagsman från Arboga.

"Kvinnor luras att penssionsspara"

Det är dags att skrota avdragsrätten för privat pensionssparande, tycker Centerns skatteexpert Jörgen Johansson, riksdagsledamot från Arboga.

Han anser att avdragsrätten lurar kvinnor att pensionsspara i hopp om en trygg ålderdom.

Jörgen Johansson har tagit hjälp av riksdagens utredningstjänst för att få fram ett underlag till Centerpartiets skattegrupp, som i höst ska lägga fram sina förslag.

– Idag är det drygt två miljoner människor som sparar i pensionsförsäkringar, och övervägande delen av dem är kvinnor, säger Jörgen Johansson.

– De ligger också i de inkomstklasser så att man inte betalar någon statlig skatt.

– Med det jobbskatteavdrag som nu är infört så blir det inte lika lönsamt som det har varit tidigare att spara just i pensionsförsäkring, säger Johansson till P4 Västmanland.

För en majoritet riskerar pensionsförsäkringen att bli en förlustaffär, eftersom man måste skatta för det avdragsgilla sparandet den dag man tar ut det.

Slopas avdragsrätten skulle det ge landets kommuner 3,7 miljarder och staten 0,6 miljarder kronor.

– Pengarna gör större nytta för att säkra jobb i kommuner och landsting, säger Jörgen Johansson.

Han säger att han nu vill ha i gång en debatt om det här.

– Det är inte bra att människor sparar och tror att man har en trygg ålderdom, och sedan när man väl står där så får man inrte de pengar man hade räknat med, säger Jörgen Johansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista