västerås

Åklagarkammaren måste prioritera

Nu måste åklagarkammaren i Västmanland prioritera de allra viktigaste ärendena för att klara sin arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har tidigare vid en inspektion kritiserat den stressiga och tunga arbetsbelastning åklagarna har i sitt arbete.

Bengt Lindholm är vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Västerås och han säger till P4 Västmanland att de ärenden som ska prioriteras är så kallade förturs ärenden där bland annat ungdomsbrottsligheten ingår.

Grunden till problem som Bengt Lindholm ser är att åklagarkammaren inte fått hjälp och ersättning från den ansvariga myndigheten, åklagarmyndigheten. Det handlar bland annat om ersättningsvikarier för exempelvis föräldralediga eller personal som har slutat på Åklagarkammaren har för få åklagare i tjänst helt enkelt, säger Lindholm.

Han hoppas att åklagarmyndigheten kan hjälpa till så fort som möjligt med extra personal men Lindholm vill inte nämna ett datum då han tror att arbetsmiljön är som den ska vara på kammaren, men hoppas det inte ska dröja allt för länge.

Terje Lund
terje.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".