västerås

DO stämmer Västerås stad efter påstådd diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Västerås stad för att en lärare på Edströmskas bussförarutbildning ska ha kränkt en muslimsk elev. Enligt den före detta eleven ska läraren vid ett flertal tillfällen ha uttalat sig negativt om islam och kallat den 24-årige muslimske mannen för terrorist. Men skolans ledning har en annan uppfattning.

- Jag har ingen anledning att tro att han har sagt det här. Han förnekar att det här har inträffat också, säger Leif Larsson, rektor vid Edströmska i Västerås.

Trakasserierna mot den förre detta eleven ska ha skett våren 2007 då han gick en bussförarutbildning vid Edströmska i Västerås. Enligt DO ska läraren vid ett flertal tillfällen ha uttalat sig negativt om islam. Han ska bland annat ha kallat mannen för terrorist och sagt att han borde åka tillbaka till sitt hemland. Men läraren i fråga, som numera gått i pension, nekar alltså till de här anklagelserna.

Rektorn tror att det mer handlar om andra faktorer än diskriminering, att eleven inte klarat av vissa moment i sin utbildning och då fått göra om en del uppgifter för att bli godkänd.

Enligt DO ska även en annan muslimsk elev som gick bussförarutbildningen hösten 2006 också blivit trakasserad av samma lärare. Den eleven ska ha påpekat det till skolledningen, men ingenting hände.

- Det är ingenting som DO lyft med oss så det är ingenting som jag hört talas om förut. Jag var inte ansvarig för den utbildningen vare sig 2006 eller 2007, så vad som hänt före 2007 vet jag ingenting om, säger Leif Larsson.

- Jag vet vad som hänt i det här fallet där vi träffat DO. Under de samtalen har man inte framfört något liknande, att det skulle ha hänt något året innan som var synonymt med det här, säger Leif Larsson.

Diskrimineringsombudsmannen anser att den före detta eleven ska få ett skadestånd på 100 000 kronor. Men det tycker inte Västerås stad.

Ärendet ligger nu hos Västmanlands tingsrätt.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".