västerås

Sommarsatsning på ungdomar

(Uppdaterat kl 10:10)

Västerås stad satsar nu ytterligare tre miljoner kronor i sommar för att försöka förhindra att ungdomar fastnar i ett bidragsberoende efter skolan.

Runt 300 ungdomar som lämnat gymnasiet ska få ett deltidsjobb av Västerås stad under sommaren, för att de därefter ska få rätt till hjälp av Arbetsförmedlingens ungdomsgaranti.

– Denna insats är viktig, eftersom arbetslösa ungdomar idag först efter en tremånaders ”karensperiod” har rätt att få insatser via Arbetsförmedlingen, säger Roger Haddad (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås.

Han menar att sommarinsatsen ska fungera som en brygga.

Nämnden gör bedömningen att av 1 400 ungdomar som lämnar gymnasieskolan till sommaren så kommer ungefär 300 att sakna slutbetyg.

– Vi vidtar åtgärden för att minimera risken för ungdomar att slås ut på en allt tuffare arbetsmarknad, säger Roger Haddad.

– Vi vill erbjuda en sommarinsats som kan leda till en aktiv period med vägledning, information och på sikt coachning av Arbetsförmedlingen, säger Haddad om sommmarsatsningen.

Elisabeth Adolfsson
elisabeth.adolfsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".