Sala

Lärartjänster försvinner i Sala

Sex lärartjänster kommer att försvinna på gymnasiet i Sala till hösten. Dessutom kommer mellan fem och tio viss tidsanställda lärare att få gå.

– I dagsläget är det varslat, förhandlat och klart. De första uppsägningarna är också verkställda, säger Ulf Westman, ordförande för Lärarförbundet i Sala. 

– Det är beklagligt att vi måste skära ner, vi behöver förstärkningar till skolan för att kunna säkra kvalitén. Det här kommer att innebära en ökad arbetsbelastning för de lärare som blir kvar och större klasser, fortsätter han.

För första gången på många år säger Sala kommun upp sex fast anställda lärare. Lågkonjunkturen gör att samtliga förvaltningar i Sala måste spara.

Än så länge är det bara lärare inom gymnasieskolan som får gå.

Utöver de sex fasta tjänsterna så blir mellan fem och tio visstidsanställda lärare av med jobben i höst. Det beror på att antalet elever då blir färre inom gymnasieskolan. Det är bland annat speciallärare och lärare i biologi som får gå.

Sala kommun är långt ifrån ensam om att skära ner inom skolan, en undersökning från lärarnas riksförbund visar att tre av fyra kommuner i landet gör besparingar inom skolan.

Men Ulf Westman önskar att man istället satsade på den verksamheten:

– Det viktiga är ju att våga satsa när det ändå är tuffa tider och behålla en god bild av det lilla gymnasium vi har.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista