Västerås

Koncernchefen: Stark framtid för ABB i Sverige

I dag träffade ABB:s nya koncernchef amerikanen Joe Hogan de svenska aktieägarna i Västerås konserthus. Han säger att han ser en stark framtid för ABB i Sverige och att investeringarna här kommer att fortsätta. Enligt Joe Hogan kommer ABB trots lågkonjunkturen att investera mer i Sverige under 2009 än man gjorde 2008.

- Sverige är väldigt viktigt för vår historia med Asea. Västerås har också bra förutsättningar inom teknologi och tillverkning, säger Joe Hogan.

Om det kommer att bli fler varsel inom ABB framöver kunde inte Sverigechefen Sten Jakobsson svara på:

- Vi varslade i höstas 150 personer på Robotics. Vi har behov av anställda på andra delar och där lyckades vi överföra i princip alla, det var några få som fick lov att lämna företaget. Nu har vi varslat igen och det är klart att möjligheterna att flytta minskar ju efterhand som vi fyller igen.

Han berättar att ABB har många inhyrda konsulter som kan få gå om det blir sämre tider. Företaget känner ett större ansvar för sina fast anställda, säger han.

På kraftsidan finns just nu en del lediga jobb i Ludvika.

Men om krisen inte blir bättre, kommer det att bli ytterligare varsel då?

- Det där är en tiotusenkronors fråga som jag inte kan svara på. Det är mitt jobb att anpassa våra resurser till den kapacitet vi behöver och jag har också stort personligt intresse av att göra på det mest humana sätt jag kan, säger Sten Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista