Västerås

Stor polisinsats i centrala Västerås

En större polisinsats genomfördes i dag på förmiddagen i centrala Västerås när Sverigedemokraterna hade torgmöte inför valet till EU-parlamentet. Nu fanns det inte någon hotbild mot just det här mötet. Polisen passade i stället på att köra skarpt läge i samband med en övning som pågår den här veckan i länet.

- Parallellt med den här demonstrationen eller viljeyttringen har vi en bastaktikutbildning här i länet som ligger just den här veckan och den här förmiddagen. Så vi passar på att ha en övning i skarp miljö kan man säga, säger Roger Gustafsson som är polisinspektör i Västerås.

Vad är det ni övar då?

- Vi tar upp de här grundlagsrättigheterna som var och en har, att man ska kunna visa vad man tycker och tänker under ordnade former. Då är det viktigt att polisen finns till hands här och kunna visa att vi ser till så att de kan genomföra de här demonstrationerna.

Vid det här mötet behövde polisen inte ingripa säger Roger Gustafsson:

- Det finns egentligen ingen hotbild i nuläget heller utan det har ju varit ett och annat skrik från åhörare, men det har varit väldigt lugnt, säger han.

Om det inte hade varit övning den här dagen hade det kanske varit fem till sex poliser som hade övervakat torgmötet, berättar Roger Gustafsson:

- I och med utbildningen i dag är vi betydligt fler. Jag tror vi är runt 25 stycken som åker runt och övervakar den allmänna ordningen här i centrum i Västerås.

Hur tänker ni kring sådana här manifestationer?

- Att var och en har rätt att få förklara och berätta för allmänheten vad man tycker och tänker. Men som sagt, det måste göras under ordnade former och det är viktigt att få fram att det är ju därför vi finns här, att försöka förhindra att det är någon som stör det här mötet.

- Vi är ju liksom inte motståndare till det här mötet. Vi är här för att visa att vi stöttar de här grundlagarna som finns Sveriges rikes lag, säger Roger Gustafsson.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".