Uppsving för Västerås hamn

Hamnen i Västerås ökar sin godshantering näst mest av alla svenska hamnar. Det visar en undersökning av godshanteringen för det första kvartalet i år.
Jämfört med samma period 2002 ökar godshanteringen i Västerås hamn med hela 28 procent. - Det känns bra, vi har ända sen 1996 haft en minskning både i Köping och Västerås, och det är positivt att det nu har vänt. Men som sagt det går ju snabbt i den här branschen så vi vet inte hur länge det varar. I fjol och ett par år tillbaks var trenden den motsatta, då minskade godshanteringen och hamnen tvingades därmed minska sin personal. Nu blåser andra vindar och man har i stället fått återanställa. - I år har vi en dramatisk ökning av extrapersonalens andel, så mycket har det inte varit på några år i alla fall, säger VD:n Patrik Åman Dels är det hanteringen av containrar som ökar, till exempel leveranser av halvfabrikat till industrierna och färdiga produkter därifrån. Den andra stora ökningen står bränsle för. Det är till exempel torv och flis till värmevärken, till de biopannor som har byggts de senaste åren. Mälarhamnar AB ägs av kommunerna Västerås och Köping. Även hamnen i Köping har ökat sin godshantering under första kvartalet, där handlar det om nio procent vilket inte är lika mycket som i Västerås där man alltså visar upp en 28-procentig ökning. Resultatet för bolaget ser hittills i år ut att bli dubbelt så bra som budgeterat, men det är en osäker bransch så vinsten är inte hemma än. - Vi hoppas att ökningen står sig, säger VD:n Patrik Åman. - Den enda faran är hur det går med bränslena. Det är inte bara tillgången på bränslen, utan även en skattediskussion som kan påverka importen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".