västerås

Lillhagaskolan läggs ned - beslut under torsdagen

Lillhagaskolan i Västerås läggs ned till sommaren. Det beslutade grundskolenämnden under tordagen. Orsaken är att färre elever väntas framöver och att skolan har höga hyreskostnader. Men, oppositionen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, reserverade sig mot beslutet.

De anser att majoriteten har ägnat sig åt dubbelspel i den här frågan, och att tanken hela tiden varit att ombilda skolan till en friskola.

- Det vi har känt är att när majoriteten väl satte ned foten, så har man också haft diskussioner med föräldrarna som ville starta en friskola. Men hur de här diskussionerna har förts vet inte vi naturligtvis, men vi har en känsla av att man velat underlätta för att en sådan här friskola ska komma till stånd, säger Anders Teljebäck (S), andre vice ordförande i grundskolenämnden.

- Och i grunden blir det ju då ingen besparing, det blir samma kostnader för den fristående friskolan som för en kommunal skola. Ska man lägga ned en en skola ska man stå för det rakryggad, säger Anders Teljebäck (S) till P4 Västmanland.

Vicky Skure Eriksson (C), förste vice ordförande i grundskolenämnden tycker att det är oförskämt med anklagelserna om dubbelspel i den här frågan.

- Ingenting kan vara mer felaktigt och det dementerades också under allmänhetens frågestund på torsdagen. Representanter från föräldraföreningen dementerade att något sådant skulle ha pågått. Det är ju faktiskt så att det här är ett initiativ från en grupp föräldrar som vill starta en friskola. De kontaktade proAros ordförande Lars Kallsäby för tre veckor sedan och informerade honom om deras planer, säger Vicky Skure Eriksson.

- Sedan har ju vi en annan syn på friskolor. Vi tänker inte sätta käppar i hjulet för om det finns tankar på att starta friskola, men själva beslutet att starta ligger inte hos oss utan hos den statliga Skolinspektionen, säger Vicky Skure Eriksson.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".