Skinnskatteberg

Nedläggningen av Heds skola klubbad och klar

Nu är det klart - Heds skola i södra Skinnskattebergs kommun läggs ner till hösten. Det beslutades vid ett extra kommunfullmäktigemöte igår kväll. Många var där, och många var missnöjda när de gick därifrån.

Tony Sundius från Bysala och Jessica Berg från Karmansbo var missnöjda, och tycker att de inte fått tillräcklig information.

– Jag tycker att beteendet som de nuvarande makthavarna i Skinnsberg, det beteendet är under all kritik, med tanke på förfaringssättet, hur fort det har gått med allting utan att allmänheten har fått tyckt och tänkt överhuvudtaget någonting, säger Tony Sundius.

– Framför allt så saknar jag en ordentlig ekonomisk analys av det här, det har varit väldigt luddiga siffror och dåligt redovisat, säger Jessica Berg.

Före beslutet åberopade den borgerliga alliansen att tre ledamöter i den styrande majoriteten var jäviga - nämligen kommunalrådet Lars Andersson, fullmäktigeordföranden Charlotte Jansson och ledamoten Johannes Frisk, alla tre socialdemokrater.

Motiveringen var att de tre arbetar inom skolan i Skinnskatteberg.

Frågan gick till votering, där en majoritet av ledamöterna inte ansåg att någon var jävig.

Även själva beslutet om nedläggning gick till votering - kommunalrådet Lars Anderssons nedläggningsförslag ställdes mot folkpartisten Carina Sandors motsatta yrkande.

Och det var alltså en nedläggning av Heds skola som klubbades.

Carina Sandor, folkpartistisk oppositionspolitiker instämmer i kritiken om att det varken gjorts en ordentlig konsekvensanalys eller ekonomisk kalkyl av beslutet att lägga ner Heds Skola:

– Om man nu vill lägga ner en skola med alla de konsekvenser som det innebär för alla familjer då vill jag gärna se at det finns en realistisk kalkyl, för tänk om man sedan i slutänden kommer på att det inte blev nån vinst totalt sett för kommunen, då är det katastrof, säger Carina Sandor (FP).

Carina Sandor säger också att oppositionen tittar över möjligheten att överklaga beslutet till länsrätten.

Kommunalrådet Lars Andersson säger att beslutet att lägga ner Heds skola inte är ett lätt beslut, men att det är det bästa beslutet för kommunen som helhet. När det gäller kraven från opposition och åhörare om en bättre ekonomisk analys säger Lars Andersson:

– Jag tror så här att hur mycket ekonomiska analyser vi än har försökt att plocka fram så går det alltid att efterfråga mer, säger Lars Andersson (S).

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista