Beslutsprocessen går för fort

Varken allmänhet eller politiker får tillräckligt med tid att tänka till i frågan om en eventuell avverkning av skog på Björnön. Det anser i alla fall miljöpartiets Andreas Porswald som ser risker i att utformningen av miljökonsekvensbeskrivningen, som allmänheten skulle vara med och påverka, går för fort.
Miljökonsekvensbeskrivningen, eller MKB:n, är politikernas beslutsunderlag, och meningen är att så många synpunkter som möjligt ska finnas representerade. Länsstyrelsens uttryckliga mening var att allmänheten skulle vara med och besluta om vad miljökonsekvensbeskrivningen skulle innehålla redan från början. Så blev det inte. Den 16 december ska allmänhetens synpunkter inhämtas vid ett möte, men det finns inget skriftligt material att läsa in sig på innan det är dags att tycka till. Och de synpunkter allmänheten har, får politikerna i byggnadsnämnden sedan bara två dagar på sig att fundera på innan de ska kungöra MKB:n den 18 december. När miljökonsekvensbeskrivningen väl är kungjord ska den ut till allmänheten och alla parter igen, men då är det försent att, till exempel, lägga till fler alternativ till avverkning. Andreas Porwald uppmanar nu andra partier att förlänga beslutsprocessen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista