Varslade går tuff framtid till mötes

Krisen i stål- och metallindustrin har drabbat vårt län hårt. Västmanland ligger på fjärde plats i landet när det gäller antalet varslade, bara i Gävleborg, Jönköping och Västra Götaland har fler varslats. Här i länet rör det sig om drygt 1000 varslade, i landet totalt 13 500, enligt en sammanställning av arbetsförmedlingens siffror som Sveriges Radio har låtit göra.

Fagersta Stainless är ett av företaget som varslat och sagt upp personal. Göran Ek är företagets VD:

– Det är ju fruktansvärt jobbigt, det är tråkigt, det drabbar väldigt många människor och framför allt ska vi ju fortsätta leva och så som nu lagarna är utformade så är det ju de som ska föra företaget vidare som vi nu tvingas att säga upp och det tycker jag inte är lyckat, men så är det – ska vi kunna överleva så måste vi ta till de här åtgärderna, säger Göran Ek.

Bara för ett halvår sedan gick stål- och metallindustrin på högvarv med höga vinster och en efterfrågan som nästan var större än tillgången. Men lågkonjunkturen slog till snabbt och sedan augusti har alltså 13500 anställda i landet varslats.

En del varsel har redan fallit ut som uppsägningar, några har omvandlades till avtalspensioner, men många av varslen förhandlas fortfarande. På IF Metall ser man att många av medlemmarna kommer att tvingas ändra levnadsstandard när ett välbetalt skiftjobb blir till a-kassa. Sune Andersson är metalls ordförande på Fagersta Stainless:

– Dels så är det ju så otroligt många nu som är arbetslösa och man ska slåss om de få jobb som nu finns och man ska leva på en a-kassa som inte – tycker jag – är värd namnet, säger Sune Andersson till P4 Västmanland.

Reporter Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.sr

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".