Fagersta

Fagersta hårt drabbat av krisen inom stål- och metallindustrin

Det stora antalet varsel inom stål- och metallindustrin är ett hårt slag mot Fagersta. Branschen har varslat över 13 000 personer i landet, varav drygt 1 000 i Västmanland sedan augusti. Det visar en sammanställning av arbetsförmedlingens siffror som Sveriges Radio har låtit göra. Fagersta har flera stora företag i den branschen - och alla har varslat.

Fagerstas kommunalråd, vänsterpartisten Stig Henriksson, säger att 43 procent av kommunens arbetskraft jobbar inom tillverkningsindustrin:

– Det är klart det gör oss sårbara, säger han.

Men han säger samtidigt att det är viktigt att inte gripas av panik, trots att skatteintäkterna sjunker och arbetslösheten ökar. Den sista mars hade Fagersta länets högsta öppna arbetslöshet med 4,7 procent, en skarp kontrast mot hur det var i höstas, då kommunen hade länets lägsta arbetslöshet.

Stig Henriksson konstaterar att arbetslösheten påverkar kommunens ekonomi på flera sätt, inte bara genom lägre skatteintäkter, utan även genom ökade kostnader för försörjningsstöd. Kommunens kostnader för försörjningsstöd har fördubblats första kvartalet i år, jämfört med samma tid i fjol.

Stig Henriksson är inte ensam om att oroa sig för Fagersta. Sune Andersson, metallordföranden på Fagersta Stainless, säger att stainless, Seco Tools och Atlascopco är livsviktiga för kommunen:

– Det är ju ett måste för den här kommunens överlevnad att de här företagen går bra och finns kvar på orten, säger Sune Andersson.

Oron finns i alla led, Anna Svensson är en av de knappt 100 som sagts upp från Seco Tools:

– Det är ju ett stort nederlag för Fagersta det här som händer för Fagersta är enormt beroende av de här stora arbetsgivarna och det är ju inte bara de som jobbar på företagen, utan det är ju även alla småföretag som jobbar åt dem, så att går de här för långt så blir det ödesdigert för Fagersta, det kommer bli jättestor utflyttning tror jag, säger Anna Svensson.

Reporter Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.sr

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se