kungsör arboga Köping

Spillvärme från Nordkalk kan tas till vara

Inom de närmaste åren kan kommuninvånarna i Arboga och Kungsör få sin fjärrvärme från grannkommunen Köping. Det finns nämligen långt framskridna planer på att bygga en ledning i KAK-regionen där spillvärme från en kalkfabrik används till fjärrvärme.

- Det är ett projekt som går ut på att använda spillenergi från framför allt Nordkalks anläggning i Köping och leverera den värmen till fjärrvärmenäten i Arboga och Kungsör. Och till viss del även till Köpings värmeverk, säger Anders Ericsson, värmechef hos Mälarenergi.

Ett nät som alltså knyter ihop fjärrvärmen i KAK-regionen. Och samtidigt tar hand om värme som i dag går upp i rök, säger Anders Ericsson:

- På anläggningen i Köping finns det ungefär 80 000 Megawattimmar som i dag går rakt upp i luften. Den värmen vill vi kunna ta hand om och skicka in till fjärrvärmekunderna och i stället minska förbränningen av andra bränslen.

Tekniskt och ekonomiskt sett är projektet genomförbart, säger Anders Ericsson. Det som nu fattas är formella beslut från respektive kommun. Frågan var senast uppe när kommunstyrelsen i Köping hade möte nu i veckan. Men för att nätet ska kunna byggas behöver fullmäktige i respektive kommun säga ja. Blir det så är det ett stort projekt som väntar. Hur många nya arbetstillfällen det kan bli frågan framgår inte i nuläget, men det kommer säkerligen att ge en del jobb inom byggsektorn när ledningarna ska dras.

Budgeten för projektet ligger närmare 200 miljoner kronor. Hur ska det finansieras?

- Det finansieras genom att spillvärmen som vi får köpa från Nordkalk är så mycket billigare än att elda med andra bränslen i våra anläggningar, så att vi sänker tillverkningskostnaden för fjärrvärme, säger Anders Ericsson.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista