Strömsholm

Mer pengar till hästcentrum

Svenska ridsportförbundet, med huvudsäte i Strömsholm, har fått 1.3 miljoner kronor för att utveckla det regionala samarbetet inom hästsektorn.

- Det regionala samarbete är inte fullt utvecklat i dag. Det finns ett samarbete nationellt, regionalt så jobbar i stort sett varje organisation inom hästnäringen för sig, säger Kicki Ronnerberg Bäckman, projektansvarig på Svenska ridsportförbundet.

I sin nya landsbygdsstrategi pekar regeringen på behovet av regionala hästcentrum. Och nu har alltså Svenska ridsportförbundet, som har sitt huvudkontor i Strömsholm, fått pengar för att undersöka vilka möjligheter som finns för att skapa regionala forum för hästnäringen.

En tanke med de regionala samarbetena är aktörer inom hästnäringen ska kunna driva gemensamma och övergripande frågor, till exempel samhällsplanering, landsbygdsutveckling och samhällets stöd till barn och ungdomar som rider. Förhoppningen är också att kontakter med myndigheter ska bli enklare.

- Västmanland är redan ett stort hästlän men även här så skulle man kunna optimera resurserna mycket bättre, säger Kicki Ronnerberg Bäckman.

I dag omsätter hästnäringen 50 miljarder kronor och i Sverige finns 300 000 hästar.

Staffan Andersson
staffan.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".