Rättegång inledd mot pojke som rånade 84-åring

Idag börjar rättegången mot den 15-årige pojke som i april slog ner en 84-årig kvinna med ett baseballträ på Viksäng i Västerås. 15-åringen är åtalad för försök till grovt rån.
Rättegången sker bakom stängda dörrar på grund av att pojken är minderårig. Inte ens den 84-åriga kvinnans barn fick stanna kvar i rättssalen. Enligt domaren, lagman Per Kjellson, räcker det med att den 84-åriga kvinnans målsägarbiträde finns i rättssalen och företräder offret. Kvinnan själv orkar inte delta under rättegången, hennes vittnesförhör har videofilmats. Polisinspektör Kent Möller arbetar med att stödja brottsoffren och deras anhöriga. Han är förvånad över att offrets barn inte fick stanna kvar i rättssalen. Barnen har varit med i processen hela tiden och företrätt sin mor och haft en aktiv roll. Därför borde man tillgodosett barnens krav på att vara med på rättegången, anser Kent Möller. Den åtalade pojkens försvarare Jonas Wiklund berättar att pojken är ångerfull över det han gjort. Han förnekar att han skulle försökt råna kvinnan, men erkänner att han slagit henna med ett baseballträ. Wiklund menar att han bör dömas för misshandel, istället för försök till grovt rån. Men kvinnans företrädare, Lars Lundén, menar att överfallet var så grovt att pojken lika gärna kunde ha åtalats för försök till dråp eller mord. Lundin kommer att yrka på att kvinnan ska få ett skadestånd på 138 698 kronor, bland annat för kränkning av den personliga integriteten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".