Landstinget betalar statlig skuld

Staten kräver att Lanstinget i Västmanland betalar en gammal skuld på 1 miljon kronor för Sahlberga sjukhus i Sala. Egentligen ville staten ha 11.5 miljoner kronor, men efter förhandlingar har Landstinget i Västmanland lyckats minska skulden.
I samband med mentalsjukvårdsreformen 1966 tog Landsinget i Västmanland över Salberga sjukhus från staten. I och med det skrevs ett avtal som bland annat innebar att landstinget skulle betala åtta kronor och femtio öre per vårddygn till staten, tills de betalat av 31 miljoner kronor. Ett belopp som motsvarade värdet av byggnader och utrustning som Landstinget alltså tog över från staten. Men Landstinget hann aldrig betala hela skulden. Sedan reformen -66 har lagstiftningen kring omsorgen av psykiskt utvecklingsstörda ändrats, från sluten instutitionsvård till mer öppna vårdformer. 1984 så förseslog regeringen i en proposition att inga nya instutitioner skulle byggas och de som redan fanns skulle avvecklas. Cirka 10 år senare fick kommunerna ta över omsorgen av de psykiskt utvecklingsstörda. Det här innebar avvecklingskostnader på Salberga för Landstinget. Men trots den här utvecklingen krävde staten i maj förra året Landstinget i Västmanland på över elva miljoner kronor. Med tanke på lagändringar och andra ändade förhållanden ansåg Landstinget att de ska slippa betala mer till Staten. Och i juni i år förhandlade representanter från socialdepartementet och Landstinget fram en överenskommelse där Västmanlands läns lansting istället betalar en miljon kronor till Staten. Igår beslutade lanstingsstyrelsen att avtalet ska undertecknas slutgiltigt beslut tas i fullmäktige 15:e september.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".