Västmanland + Sörmland = SANT

Ett gemensamt sjukhus för Västmanland och Sörmland - det är målet när de båda landstingen nu ska börja samarbeta. Tanken är att vården ska bli både billigare och effektivare.
De båda landstingen har i flera år försökt få till ett samarbete men inte lyckats. Men nu måste det fungera, eftersom båda landstingen går mot rekordunderskott, säger Glenn Andersson,landstingsstyrelsens ordförande i Västmanlan. De båda landstingen ska samarbeta inom all specialistsjukvård och inom ambulandssjukvården. På sikt ska samarbetet leda till ett gemensamt sjukhus; en gemensam mälarsjukvård. Glenn Andersson och Alf Egnerfors, landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland, säger att landstingen nu "förlovar sig" för att sedan "gifta sig" när samarbetet utvecklats fullt ut. En projektgrupp utreder nu hur samarbetet ska se ut inom 27 olika specialistområden, bland annat hud-, ögon- och infektionssjukvård och inom planerad kirurgi och hjärtsjukvård. Både Sörmland och Västmanlands landsting hoppas spara drygt 100 miljoner kronor på samarbetet, som ska starta i januari nästa år och vara fullt utbyggt 2006. Genom samarbetet hoppas de båda landstingen slippa kampen om den specialistutbildade personal som finns och därmed ska patienterna få en bättre vård. Även om samarbetet innebär många vinster, säger Alf Egnerfors att det också kan innebära längre resor för både patienter och personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".