Surahammar

Läget lugnt på flyktingboende efter brand

(Uppdaterad 17.40)
Den pojke som i onsdags kväll startade en brand på flyktingboendet Global i Surahammar häktades i dag på eftermiddagen misstänkt för mordbrand, enligt VLT:s nätupplaga. Trots händelserna är stämningen på Global tillbaka till det normala säger boendets samordnare, Maria Boman.

- Läget är lugnt. Det är klart att det inte har varit någon trevlig upplevelse, varken för personal eller ungdomarna. Men jag tycker att personalen har hanterat det otroligt professionellt, de har gjort precis det som de kan göra i den situationen och har haft läget under kontroll, säger Maria Boman.

Trots det lyckades pojken ändå tända eld på ett täcke. Han hade precis innan fått veta från Migrationsverket att han inte längre skulle få bo kvar på boendet Global. Anledningen var att han ansågs vara för gammal och skulle tvingas flytta.

Branden resulterade i att ett rum i ett av boendets lägenheter rökskadades helt. Inga personer kom till skada.

Under fredagen häktades pojken som är i övre tonåren för mordbrand. Det rapporterar VLT:s nätupplaga. Trots det anser inte Maria Boman att personalen eller de boende har varit utsatta för något hot.

- Det är klart att det är allvarligt att det börjar brinna och att någon lyckas tända eld. Men personalen kände inte att de personligen var hotade eller att stämningen var hotfull, säger Maria Boman.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista