Svårt för småföretagarna i krisens spår

Många mindre företag och underleverantörer i länet riskerar konkurs eftersom storföretagen drar ut på betalningarna. Anledningen till de utdragna betalningarna är att storföretagen på detta sätt förbättrar sitt eget kassaflöde i finanskrisen. Enligt Ove Jansson, regionchef på Företagarna så är Västmanland extra hårt drabbat på grund försämringarna i bilindustrin.

- Det är en hel del underleverantörer som drabbas av att deras kunder använder sig av förlängda kredittider som ett sätt att använda leverantörerna och småföretagarna som bank vilket ju inte alls är helt okej, säger han. 

Och fortsätter:

- Det här innebär likviditetsproblem för småföretagen för att för det första får ju de betala sina fakturor på 30 dagar och sedan kanske vänta på sina fordringar i både 60 och i bland 90 dagar och det innebär att de får ju problem att driva sin rörelse vardagligtvist ekonomiskt, säger Ove Jansson.  

Enligt Ove Jansson är många av de företagare han möter oroade över den här utvecklingen som inte ser ut att minska. Kombinationen av långa utbetalningstider och uteblivna lån gör att det inte finns några pengar att ta av när ekonomin ska gå ihop i slutet av månaden för företagaren.

Ove Jansson menar att det är viktigt att som småföretagare stå på sig mot de större:

- Ja, för att visa och sätta sig i respekt för att det är ändå så man använder sig av de metoderna, påminnelser och räntefakturor, och då ser ju kunden att den här företagaren den vet vad som gäller. Den accepterar inte fördröjningar. Är det dessutom så att man är rätt beroende av den leverantören, vilket man oftast är så då ser man till att betala i tid, säger Ove Jansson.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista