Osäkert om det blir nya friskolor i Västerås

Han har försökt starta åtta friskolor tidigare men fått avslag. Nu försöker Mohammed Rahal och den muslimska idrottsföreningen Hanif i Skärholmen i Stockholm att få starta två stora friskolor i Västerås.
Enligt ansökan till skolverket vill föreningen starta en grundskola för 600 elever och ett gymnasium för 500 elever i Västerås. Skolorna ska ha idrottsprofil. -Många invandrare idrottar inte, och en sådan här skola skulle göra att fler invandrare skulle sporta, och det skulle vara bra för studierna för de här eleverna, säger Mohammed Rahal. Men tjänstemän på staberna för Barn och Ungdomsnämnden samt Utbildningsnämnden är tveksamma till ansökan. -Bland annat finns tvivel om att skolan skulle främja integrationen och ett annat frågetecken är idrottsföreningens finansiering av skolorna, säger tjänstemannen Thomas Lund till P4 Västmanland. På skolverket finns åtta avslagna ansökningar i Mohammed Rahals namn, men trots alla tidigare avslag har han inte gett upp. -Det är nytt intresse nu när det är idrott, alla behöver idrott, säger Mohammed Rahal. Han har inte bara haft problem med skolverket som inte beviljat hans tidigare ansökningar, Mohammed ska även upp i Svea hovrätt efter att han inte betalt hyra för två lokaler. Mohammed Rahal säger till P4 Västmanland att det berodde på att det inte fanns någon ventilation i lokalerna. Han har även drivit en flyktingförläggning utanför Stockholm som stoppats av polisen. På tisdag respektive onsdag kommer berörda nämnder i Västerås stad ta upp frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".