Västerås

Föryngring bland (S)-kandidater till riksdagen

Socialdemokraterna i Västerås vill föryngra kandidatkåren till nästa års val till landstignet och riksdagen. På den lista som arbetarekommunens representantskap antagit till riksdagen är alla tre kandidaterna under 40 år.

Yngst bland dem som nominerats till riksdagslistan och trea på listan är 24 årige SSU-ordförande i länet, Gabriel Wikström.

-Jo, det känns väldigt spännande faktiskt. Jag är glad över att ha fått förtroendet att vara rangordnad som nummer tre från Västerås. Jag tycker om Västerås fast jag inte är född här och det skulle vara roligt att sitta i riksdagen och slåss för västeråsarnas intresse, säger Gabriel Wikstörm till P4 Västmanland.

Tydlig föryngring

Man ser på kandidaterna som Västerås arbetarekommun har valt till riksdagen och landstinget en tydlig föryngring och Gabriel Wikstörm är med där som en av de allra yngsta. Men vad betyder en sådan föryngring?

-Jag tror att den betyder oerhört mycket. Jag är också ordförande för SSU-distriktet här i Västmanland och vi slåss ju verkligen för att politiken ska locka yngre människor. Jag tror att våra chanser att locka yngre väljare kommer att öka och jag tror också att vi kommer att se en förnyelse av själva politiken i dels det att vi får nya perspektiv på frågorna - att yngres perspektiv lyfts upp oftare, säger Gabriel Waikstörm till P4 Västmanland.

Ung kvinna på andra plats

28-åriga Anna Wallén har nominerats på andra plats på riksdagalistan nästa år av Västårås arbetarekommun. Och så här säger hon om det:

-Ja, det är ju så att jag blivit nominerad som kvinnlig kandidat från Västerås men sedan ska det till en central distriktsvalberedning men det ser ju positivt ut att Västerås medelmmarna vill att jag ska representera Västerås och socialdemokraterna här i Västerås. Så det känns jätteroligt, säger Anna Wallén till P4 Västmanland.

En tanke bakom föryngringen

Det handlar om en rejäl föryngring och Anna Wallén är själv 28 år. Finns det någon tanke bakom det här?

-Ja, absolut. Vårt parti har ju jobbat mycket för föryngring och det här generationsskiftet har ju aldrig riktigt kommit så det vi ser både på nomineringar till riksdagen från Västerås och till landstinget också, och till landstinget är föryngringen tio år, så det känns väldigt kul, säger Anna Wallén till P4 Västmanland.

Partidistriktet har sista ordet

Västerås arbetarkommuns lista skickas vidare till partidistriktet som slutligen beslutar om nomineringar till riksdagslistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista