Västerås

Kokpunkten kan försenas

Finanskrisen kan komma att försena bygget av äventyrsbadet Kokpunkten i Västerås. Fortfarande planerar byggherren Peab att sätta igång med byggandet av badet efter sommaren, men enligt divisionschef Tomas Andersson på Peab beror det på om finanskrisen sätter käppar i hjulet eller inte.

Utanför det gamla ångkraftverket i Västerås ligger högar med skrot som rivits ut. Enligt Tomas Andersson på Peab är själva rivningen inne i byggnaden klar, och nu ska man frakta bort allt som rivits ut.

Det är nästa steg som är mer osäkert när det kan ske. Enligt planerna ska byggandet av äventyrsbadet inne i lokalerna komma igång efter sommaren, men det hänger på finansieringen, man kan ju inte ens låna för att bygga bostäder nu, säger Tomas Andersson som inte vill spekulera i om bygget av äventyrsbadet kan komma igång efter sommaren som planerat, fortfarande hoppas han dock att det ska gå enligt planerna.

Om det inte blir byggstart i höst så ska stoppet i alla fall vara tillfälligt, planerna på Kokpunkten går vidare, enligt Tomas Andersson.

Förutom äventyrsbad ska det också så småningom ska bli ett forsknings- och utbildningsceneter, ”Energy Intelligence Centre”, det ska bli utställningar på temat klimat och energi och även hotell och restauranger.

Ett fastighetsbolag har bildats för att förvalta själva byggnaderna, det är ”Kokpunkten fastighets AB” som Peab bildat tillsammans med Kungsleden.

Själva driften av Kokpunkten vill inte fastighetsbolaget hålla i, och fortfarande söker man efter något företag som vill driva anläggningen.

Enligt Tomas Andersson pågår diskussioner, men ingenting är klart än.

Den första besökaren till Kokpunkten kommer att komma dit den första september år 2011 hoppades Peab i slutet av förra året, det återstår alltså att se om det blir så eller om byggplanerna skjuts på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista