västerås

Politiker: "Länsrätten bör vara kvar i Västerås"

Inom kort ska riksdagen fatta beslut om att slå ihop länsrätterna i landet. Länsrätten i Västmanland ska då flytta till Uppsala, är det tänkt. Men länsrätten bör vara kvar i Västerås, anser politikerna i kommunstyrelsen.

Därför har man gjort gemensam sak över blockgränsen, och vänt sig till riksdagens justitieutskott.

Västerås kommun har lagt fram ett förslag till justitieutskottet på hur man ska organisera verksamheten för att länsrätten ska bli kvar i Västerås och inte flyttas till Uppsala.

– Vårt förslag är att Västerås länsrätt tar Enköpings och Eskilstunas ärenden. På så vis skulle vi få tillräckligt med ärenden och ha den styrka som efterfrågas, säger Elisabeth Unell(M), ordförande i Västerås kommunstyrelse.

Sveriges 25 länsrätter ska bli 12 på grund av besparingar. Den 19:e juni röstar riksdagen om Västmanlands länsrätt ska flytta till Uppsala länsrätt.

Idag så ligger Enköpings länsrätt i Uppsala. Eskilstunas länsrätt är för tillfället i Nyköping, men ska flyttas till Norrköping.

För båda kommunerna skulle Västerås bli närmare.

– Vi har ringt till kommunalråden i Enköping och Eskilstuna och båda ställer sig positiva till förslaget, säger Elisabeth Unell till P43 Västmanland.

Caroline Brandelius
caroline.brandelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista