Surahammar

Åldersbedömning fick stora konsekvenser

Det var desperation över att inte få bo kvar på ungdomsboendet i Surahammar som ledde till att en av de boende tände eld inne i sitt rum i förra veckan. Migrationsverket bedömde att han var över 18 år istället för 16 och han fick inte längre bo kvar.

Den gode man som utsetts att hjälpa honom säger att Migrationsverket baserar sin nya åldersbedömning på två intervjutillfällen, ett i Örebro och ett i Uppsala.

- De sa att han var 18, efter de två samtalen, säger den gode mannen, som inte vill framträda med sitt namn.

Ungdomsboendet i Surahammar är till för asylsökande ungdomar som kommit till Sverige utan anhöriga. Pojken hade bott där i några månader, eftersom hans ålder bedömdes vara 16 år. Enligt den gode mannen har Migrationsverket inte tidigare ifrågasatt de id-handlingar som säger att pojken är 16 år.

Men enligt en ny bedömning av Migrationsverket var han alltså över 18, och då skulle han förflyttas till en flyktingförläggning, det gjorde att han blev förtvivlad och tände eld i sitt rum. Ingen blev dock skadad och elden kunde släckas.

I den nya utredningen ville Migrationsverket först göra en medicinsk undersökning för att försöka bedöma åldern. Metoden är omdiskuterad och enligt socialstyrelsen kan en medicinsk undersökning, där exempelvis skelett och tänder undersöks, inte ge en tillräckligt bra åldersbestämning av personer i 18-årsåldern.

Någon medicinsk undersökning gjordes dock inte i det här fallet, den utredning som den gode mannen känner till var ett kortare samtal på Migrationsverket Örebro och ett samtal på omkring tre timmar i Uppsala.

Gunilla Strand, chef för asylprövningsenheten i Uppsala vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att Migrationsverket gör en sammantagen bedömning av samtal, tidigare journalanteckningar, yttranden från socialtjänsten och andra handlingar som kan finnas.

- Visst är det svårt, det är något som vi alltid brottas med och tycker är svårt med de här åldersbedömningarna, säger hon.

Medicinska undersökningar görs i enstaka fall som komplement till den övriga utredningen säger Gunilla Strand, detta just för att de medicinska undersökningarna är för osäkra, med en felmariginal på två-tre år. Hon menar att Migrationsverkets med sina utredningar kan göra en mer precis bedömning.

- Vi tycker nog att vi kan göra det, säger Gunilla Strand.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista