Kritik mot landstingsledningen

Landstingsledningen agerade för sent vid smittutbrottet av tarmbakterien VRE på Västerås centrallasarett. Socialstyrelsen begär nu en redovisning av vad myndigheten ska göra för att det inte ska hända igen.

–Kommer Socialstyrelsen med kritik ska man alltid lyssna på det och se vad man kan göra bättre, säger Birgitta Andersson landstingsråd i Västmanland.

I januari 2008 startade smittutbrottet av tarmbakterien VRE på centrallasarettet i Västerås. Hygienläkare och smittskyddsläkare framförde problemet till landstingsledningen ett flertal gånger, men ledningen väntade med att sätta in extra resurser för att häva smittspridningen. Fram till 6:e april i år har 161 personer smittats av bakterien.

Nu har landstingsledningen tid på sig att redovisa vad de vill göra. Den 18:e juni ska Socialstyrelsen ha deras åtgärdsplan.

–Om man tittar på den statistik som finns över VRE så kan man se att vi kanske skulle ha reagerat lite tidigare. Anledningen var att antalet fall gick ner i början på 2008 men ökade sedan under sommaren. Utifrån den kritik vi nu har fått och vad man har gjort från landstingets sida så tycker jag att vi är på god väg, säger Birgitta Andersson.

Caroline Brandelius
caroline.brandelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista